Spletno gostovanje je poleg nakupa domene ključen element vaše bodoče spletne strani. Vsak posameznik, podjetja in organizacije morajo pred izdelavo spletne strani najprej izbrati ta dva elementa. Čeprav se zdi ime domene pomembna odločitev, bo pravzaprav izbira pravega spletnega gostovanja vaši spletni strani bolj koristno.

Zakaj je spletno gostovanje tako pomembno?

Najpomembnejši element spletnega gostovanja je hitrost. Živimo v v informacijski dobi, kjer lahko vse informacije dobimo v nekaj klikih, zato smo spletni uporabniki postali zelo nepotrpežljivi.

Če želimo izvedeti več o določeni temi, potem jo poiščemo preko spletnega iskalnika Google. Običajno kliknemo na prvi zadetek, vendar pa seveda ne bomo čakali deset sekund, da se spletna stran naloži. Če se spletna stran ne bo naložila v nekaj sekundah, potem bomo kliknili gumb za nazaj in izbrali naslednjo spletno stran.

Počasni paket spletnega gostovanja lahko torej pripomore k izgubi potencialnih strank, ki bodo raje prebirali spletne strani vaše konkurence, ki so se modro odločili pri izbiri spletnega gostovanja in imajo hitro ter odzivno stran.

Priporočljivo je, da izberete paket gostovanja, ki deluje na hitrih SSD diskovnih poljih.

SSD diski so vsaj dvakrat, velikokrat pa kar petkrat hitrejši od klasičnih diskovnih polj. Zagotavljajo precej boljšo uporabniško izkušnjo in pripomorejo k boljši uvrstitvi v spletne iskalnike.

Veliko spletnih gostovanj ne dovoljuje proste izbire SSL certifikata. SSL certifikat pozitivno vpliva tako na spletne iskalnike kot tudi na uporabnike vaše spletne strani, saj se počutijo varne pri nakupovanju vaših izdelkov. Če pa spletno gostovanje nima proste izbire SSL certifikata, potem ste primorani kupiti SSL certifikat, ki ga ponuja določeno podjetje.

NEOSERV spletno gostovanje ponuja prosto izbiro SSL certifikatov, hkrati pa njihovi paketi vključujejo SSD diskovna polja.

Veliko slovenskih podjetij se odloči tudi za tuje ponudnike spletnih gostovanj kot so:

  • HostGator Web Hosting
  • DreamHost Web Hosting
  • Liquid Web Hosting
  • GoDaddy Web Hosting

Nekateri tuji ponudniki spletnih gostovanj ponujajo nižje cene kot slovenski ponudniki, vendar pa se nakup pri tujih ponudnikih zelo redko izplača.

Razlog za to je dejstvo, da največja podjetja z diskovnimi polji uporabijo eno polje za tisoče spletnih strani. Na kratko to pomeni, da si boste spletni prostor na disku in IP naslov delili s tisočimi spletnimi stranmi. To bo krepko upočasnilo delovanje vaše spletne strani, saj bodo ostale strani lahko imele veliko uporabnikov, za vse to pa bo moral poskrbeti le en disk.

Na enak princip delujejo tudi slovenska gostovanja, vendar pa niso niti približno tako zasedena kot tuja, saj v Sloveniji ni praktično nič spletnih strani in uporabnikov v primerjavi z ameriškim trgom.

Tuja podjetja prav tako nimajo podpore v slovenskem jeziku, ni možna lokalna optimizacija, strežniki pa so nekje v tujini, kar upočasni nalaganje spletnih strani.

Tudi podpora uporabnikov je zelo pomemben element pri izbiri paketa spletnega gostovanja. Velika tuja podjetja so preobremenjena z vprašanji in zahtevami njihovih strank, ki so zakupila poceni paket za nekaj evrov, sedaj pa pričakujejo hitro gostovanje, ki ga podjetje ne bo uspelo zagotoviti.

Slovenska podjetja imajo bistveno manj vprašanj in strank, zato bodo veliko bolj natančno in hitreje odgovorila na vaša vprašanja.

NEOSERV – hitri, zanesljivi in prijazni

Sam uporabljam NEOSERV pakete gostovanja že nekaj let. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da odgovor na vprašanje običajno dobim že v roku ene ure preko elektronske pošte, skoraj vedno tudi v večernih urah (sporočilo napišem ob petih popoldne in do šestih že dobim odgovor). Klic v podjetje je takoj sprejet, odgovor na moje vprašanje pa je vedno zelo natančen in profesionalen.

Pri tujih strankah imam zakupljene tuje pakete spletnega gostovanja. Ko želim nekaj vprašati, moram na spletnem klepetu ali “live chatu” čakati dolgo časa, večinoma pa me mora oseba, s katero se pogovarjam, preusmeriti na drug oddelek, tako da moram na svoj odgovor čakati dvakrat.

Če cenite svoj čas in ne želite za vsako vprašanje čakati in se pogovarjati v angleščini z nekom, ki večinoma ne bo vedel, kako naj ugodi vaši želji ali pa za to nima pristojnosti, potem vam priporočam, da investirate v slovenskega ponudnika.

Za konec pa še nekaj elementov, na katere moramo biti še posebej pozorni pri izbiri paketa:

  • število FTP in poštnih predalov je lahko precej omejeno pri paketih nižjega cenovnega razreda. Pri večjih spletnih straneh boste potrebovali elektronsko pošto za vsakega zaposlenega ali pa vsaj za posamezne oddelke v vašem podjetju (na primer [email protected]šepodjetje.si, [email protected]šepodjetje.si in [email protected]šepodjetje.si). Poglejte, če vam paket ponuja dovolj poštnih predalov.
  • količina spletnega prometa je zelo pomemben podatek, saj je lahko le ta omejena! Če je količina omejena, se vam lahko zgodi, da vaše potencialne stranke ne bodo mogle dostopati do spletne strani, kar pa bo znižalo vašo prodajo!
  • količina prostora je pomembna pri večjih spletnih straneh ali pa, če se ukvarjate s storitvami, kjer boste potrebovali veliko slik in drugih datotek, ki bodo zavzele veliko prostora.

Želim vam veliko uspeha pri izbiri spletnega gostovanja!