Kriptovalute: Tečaj in vrednost kriptovalut

Od leta 2009, ko je Bitcoin prvič vstopil na finančni trg in začel našo dolgo potovanje v svetu kriptovalut, je nastalo mnogo drugih digitalnih sredstev. Zdaj je seznam vseh kriptovalut razširjen na tisoče različnih kovancev in žetonov - vsi z različnimi cenami, tržnimi kapitalizacijami, obsegom obtoka in nameni - lahko se zdi zmedeno ali preobremenjujoče. Zakaj obstaja toliko različnih kriptovalut? Zakaj imajo vse različne vrednosti? Kaj naredi eno kriptovaluto bolj vredno od druge?

Na Kriptomatu boste našli trenutno ceno Bitcoina in ceno Ethereuma. Ti dve kovanci predstavljata skoraj dve tretjini celotne tržne kapitalizacije kriptovalut. Tu boste našli tudi natančne cene in zgodovino cen za stotine skrbno preverjenih kriptovalut, ki jih lahko kupujete in prodajate na platformi Kriptomat - vse kar potrebujete za spremljanje novic o kriptovalutah in sledenje menjalnim tečajem.

Če ste se kdaj spraševali o teh vprašanjih v zvezi s trgom kriptovalut, ste prišli na pravo mesto. Zbrali smo vse, kar morate vedeti za razumevanje cen kriptovalut in dejavnikov, ki vplivajo nanje.

Še nekaj - na vsaki strani z zgodovino cen in statistiko boste dobili tudi povezave do navodil v preprostem jeziku: Kako kupiti Bitcoin, kako kupiti Ethereum, kako kupiti XRP... ena stran za vsako kriptovaluto. Te strani vključujejo veliko informacij: 24-urni obseg trgovanja, obseg in spremembe tržne kapitalizacije v zadnjih 24 urah, obseg 24-urne likvidnosti in ozadje projektov kriptovalut za kovanci in žetoni. To je skoraj vse, kar potrebujete za vašo naložbeno pot v kripto.

Rečemo "skoraj", ker je tu ena stvar, ki je ne boste dobili: naložbeni nasveti. Tukaj smo, da vam damo vse informacije, ki jih potrebujete in da nakup, prodajo in hrambo kriptovalut naredimo čim bolj preprosto. Kriptovalute so vse o avtonomiji, o prevzemanju nadzora nad vašo finančno prihodnostjo. Svoje potrebe poznate bolje kot mi, zato vas ne bomo obremenjevali s splošnimi naložbenimi nasveti. Poleg tega smo kot popolnoma skladna in regulirana kripto platforma v mnogih državah zakonsko prepovedani od dajanja naložbenih nasvetov. Lahko vam damo veliko informacij, a na koncu so naložbene odločitve vaše.

Zgodovina cen kriptovalut

Zgodovine cen kriptovalut vam povejo vse o zgodovinski vrednosti digitalne valute in se lahko prikažejo v obliki grafikona ali seznama preteklih cen. Vsaka kriptovaluta ima drugačno zgodovino cen in njena analiza vam lahko pove o preteklosti kovanca in vam pomaga pri napovedih o njegovi prihodnosti.

Bitcoin je bil prva kriptovaluta in ima tako najdaljšo zgodovino cen - sega nazaj do leta 2009, ko je bil vreden veliko manj kot $0,01. Mnoge kriptovalute, ki so bile ustanovljene kasneje, so temeljile na modelu Bitcoina in nekatere so bile celo ustvarjene z hard forki Bitcoinove kode. Vendar se njihove zgodovine cen hitro razlikujejo zaradi drugih razlik med kovanci.

Prvi večji porast za Bitcoin se je zgodil ob koncu leta 2013 in večina drugih kriptovalut, ki so bile takrat prisotne, je doživela podobne rasti ob istem času ali nekoliko kasneje. Vrednost večine kriptovalut je spet padla leta 2014.

Štiri leta kasneje, ob koncu leta 2017, se je globalna tržna kapitalizacija kripto trga - ki predstavlja skupno tržno kapitalizacijo seznama vseh kriptovalut - povečala za približno 360% od 180 milijard dolarjev na začetku novembra 2017 do vrha, ki je presegal 830 milijard dolarjev januarja 2018. Sledil je spet padec, pri čemer je večina kovancev izgubila pomemben delež svoje vrednosti v naslednjih tednih in mesecih.

Najpomembnejši porast trga kriptovalut doslej se je zgodil leta 2021. Menjalni tečaji kriptovalut so začeli naraščati proti koncu leta 2020, in januarja 2021 je globalna tržna kapitalizacija kripto trga prvič povzpela nad 1 bilijon dolarjev. Vrednost je večinoma rasla vse do konca prvega četrtletja, in do maja je presegla 2 bilijona dolarjev.

Dejavniki, ki vplivajo na cene kriptovalut

Na ceno kriptovalute lahko vpliva cela vrsta različnih stvari z različno stopnjo pomembnosti. Nekateri dejavniki so edinstveni za določeno kovanco, medtem ko drugi vplivajo na celoten sektor kriptovalut.

Moč in dogodki v širšem globalnem gospodarstvu lahko vplivajo na celoten trg kriptovalut. Cene kriptovalut se običajno dobro odzivajo, ko se fiat valute borijo. Če ekonomske krize ali slabe monetarne politike vodijo do devalvacije fiat valut, mnogi ljudje iščejo alternativna sredstva za shranjevanje vrednosti, da bi zaščitili svoja sredstva, in tako pogosto prejmejo zagon tako delniški kot kripto trgi.

Večina kriptovalut sledi t.i. ciklu razcveta in zloma. Gre za vzorec, v katerem obdobje naraščajočega navdušenja in sprejetja vodi do porasta cene, preden dvom in razočaranje privedeta do zloma.

Količina naložb tako drobnih kot institucionalnih vlagateljev je pomemben dejavnik pri določanju cene kriptovalut. Drobni vlagatelji so lahko motivirani za nakup ali prodajo določene kovance zaradi različnih stvari, od tehničnih signalov do nagrad do hipe, ki ga generirajo socialni mediji. Institucije so v zadnjem času prav tako začele vlagati v glavne kriptovalute. Ker imajo veliko večje zneske za naložbo, imajo večji potencial za premikanje trgov, hkrati pa p...čejo ozaveščenost o kriptovalutah in zaupanje med drobnimi vlagatelji.

Ker je Bitcoin prva kriptovaluta in je še vedno najbolj priljubljena z veliko tržno prevlado, pomembna nihanja cen Bitcoina pogosto vplivajo na vrednost drugih kriptovalut. Glavne bikovske tekme Bitcoina so doslej tvorile vzorec okoli dogodkov halvinga, ko se nagrada za blok, ki je izplačana rudarjem Bitcoina, prepolovi. To se zgodi približno na vsaka štiri leta, in večina drugih kriptovalut je približno sledila istemu vzorcu.

Poleg teh bolj splošnih dejavnikov je veliko drugih vplivov na ceno kriptovalut, ki so specifični za vsako kovanco. Mednje spadajo maksimalna zaloga kriptovalute (ali njena odsotnost), urnik izdajanja, javno mnenje, tok sredstev na borzah, ekipa, ki stoji za tem, pravice ali nagrade za imetnike, nadgradnje, integracije, konkurenca, uporabni primeri, sprejetje v glavnem toku, angažiranost skupnosti in novice ter razvoj projekta.

Trenutna vrednost kriptovalut in tržna kapitalizacija v realnem času

Trenutno vrednost digitalne valute določa ravnotežje med kupci in prodajalci na borzah. Ko je kupcev kovanca več kot prodajalcev, njegova cena naraste, in ko je prodajalcev več kot kupcev, cena pade.

Stablecoini so digitalne valute, katerih vrednost tesno sledi stabilnemu sredstvu, zato bi morala njihova cena ostati stabilna, s skoraj nespremenjeno trenutno vrednostjo. Vendar so druge kriptovalute običajno zelo nestanovitne, kar pomeni, da se lahko trenutna cena v kratkem času spremeni za velik znesek.

Tržna kapitalizacija kriptovalute je enaka ceni enega kovanca, pomnoženi s številom kovancev v obtoku. Ker se spremembe v obtoku običajno dogajajo precej postopoma za večino kriptovalut, se gibanje tržne kapitalizacije kovanca običajno zelo tesno ujema z gibanjem njegove cene. Tržna kapitalizacija se uporablja za razvrščanje kriptovalut in določanje njihove tržne prevlade. Bitcoin je na vrhu seznama, saj ima največjo tržno kapitalizacijo vseh kriptovalut in s tem najmočnejšo tržno prevlado.

Današnje cene kriptovalut in grafi

Ceno določene kriptovalute danes lahko ugotovite tako, da vidite, po kateri ceni se kupuje in prodaja na borzi, ali pa preverite njen trenutni kripto grafikon. Mnoge kovance spreminjajo ceno iz trenutka v trenutek, zato nekateri radi uporabljajo kripto grafikone, da bi našli primeren čas za nakup ali prodajo.

Kripto grafikoni so lahko v obliki linijskih grafikonov ali grafikonov, ki prikazujejo OHLC (open-high-low-close) palice ali sveče. Grafikoni so včasih prilagodljivi, tako da lahko izberete slog grafikona in časovne intervale, ki so prikazani.

Informacije, ki jih tukaj predstavljamo, temeljijo na dejanskih transakcijah, ki so jih izvedli kupci in prodajalci. Edina stvar, ki je ne boste videli, so transakcijski stroški, kot so na primer Ethereum (ETH) gas stroški. Vsaka trgovina ima provizijo, ki pomaga plačevati vzdrževanje osnovne blockchain mreže kriptovalute in vozlišč, ki jo ohranjajo pri življenju.

Vse vaše potrebe po podatkih o kripto trgu na enem mestu

Tukaj, na Kriptomatu, imamo vse, kar potrebujete, da ste na tekočem z najnovejšimi tržnimi dogajanji in da sprejemate močne, informirane trgovalne odločitve.

..ima ceno, ki jo lahko preverite, da vidite njen trenutni kripto grafikon. Naši grafikoni so prilagodljivi in vključujejo orodja za risanje in merjenje, ki pomagajo pri vaši tehnični analizi. Prav tako imamo širok razpon kazalnikov, ki vam lahko pomagajo pri napovedovanju cen.

Poleg tega imamo zgodovinske podatke o cenah in podrobne informacije, ki razlagajo vse, kar morate vedeti o cenah kriptovalut in dejavnikih, ki nanje vplivajo. Kriptomat vam daje tudi možnost, da nastavite opozorilo, tako da boste obveščeni, ko kovanec doseže določeno ceno. To pomeni, da lahko poskrbite, da nikoli ne zamudite popolne priložnosti za nakup ali prodajo.

Pogosta vprašanja o cenah kriptovalut

Koliko stane kriptovaluta? Vsaka kriptovaluta ima drugačno ceno, ki se giblje od dela centa do deset tisoč dolarjev. Na Kriptomatu lahko najdete trenutne cene vseh najbolj priljubljenih kovancev, pa tudi, kako kupiti kriptovaluto. Kar je zanimivo pri kriptovalutah je, da so, za razliko od delnic, frakcijske. To pomeni, da vam ni treba kupiti celotnega števila kovancev. Na primer, mnogi ljudje si ne bi mogli privoščiti celotnega Bitcoina, vendar če želijo vlagati v Bitcoin, bi lahko kupili 0,1 BTC, 0,0025 BTC ali kateri koli drugi delček, ki jim ustreza.

Katera kriptovaluta je najcenejša za nakup? Mnoge kriptovalute stanejo manj kot 1 dolar ali celo manj kot 0,01 dolarja na kovanec. Vendar pa, če te kriptovalute označujemo kot "cene", predstavlja to zmotno razmišljanje. Kot je razloženo zgoraj, vam ni treba kupiti celotnega števila kovancev in samo zato, ker ima kriptovaluta nizko ceno, to ne pomeni nujno, da ima večji potencial za rast. Tržna kapitalizacija je boljši pokazatelj trenutne vrednosti projekta, saj predstavlja skupni znesek, vložen vanj. Projekt z močno ekipo in inovativnimi idejami, a majhno tržno kapitalizacijo, je lahko podcenjen – ali "poceni" – ne glede na ceno na kovanec.

Ali je kriptovaluta dobra naložba? Kripto je v kratkih časovnih okvirih spremenil mnoge ljudi v milijonarje in mnogi verjamejo, da bo vrednost virtualnih sredstev v prihodnosti še naprej naraščala, saj tehnologija Blockchain revolucionira širok spekter panog. Vendar so kriptovalute zelo nestanovitne in je mogoče tako narediti ogromne izgube kot tudi ogromne dobičke, kar jih uvršča med tvegane naložbe. Pametno je, da v kripto ne vlagate ničesar, česar si ne morete privoščiti izgubiti, in če ste negotovi, boste morda želeli posvetovati s kvalificiranim finančnim svetovalcem.

Kljub temu je na trgu veliko obetavnih kripto projektov z možnostjo odličnih donosov. Vedno je pomembno, da pred kakršno koli naložbo opravite svojo raziskavo, in kripto zagotovo ni izjema. Nekatere stvari, ki jih je treba upoštevati pri ocenjevanju potenciala kripto projekta, vključujejo ugled njegove ekipe in podpornikov, kakovost njegovega white papirja, ali ima tehnologija dragoceno uporabo, njegov načrt dela in ali je v skladu z njim, stopnjo aktivnosti razvijalcev in angažiranosti skupnosti ter ekonomiko njegovega kovanca.

Kriptomat je odličen kraj za iskanje obetavnih kriptovalut in začetek vaše raziskave. Naše kripto grafikone in kazalnike lahko uporabite za tehnično analizo in naši obsežni vodiči po kovancih vam bodo povedali vse, kar morate vedeti o projektu za kriptovaluto.

Koliko kriptovalut je? Trenutno obstaja tisoče različnih kriptovalut in kdorkoli lahko uvede nov kovanec. Vendar pa niso vse vredne vaše naložbe, saj je veliko kriptovalut že propadlo ali se izkazalo za prevare. Tukaj, na Kriptomatu, lahko tr

Trenutno obstaja tisoče različnih kriptovalut in kdorkoli lahko uvede nov kovanec. Vendar pa niso vse vredne vaše naložbe, saj je veliko kriptovalut že propadlo ali se izkazalo za prevare. Tukaj, na Kriptomatu, lahko trgujete z široko in stalno širšejočo se paleto najbolj priljubljenih kovancev. Nenehno dodajamo nove kotacije na podlagi povpraševanja naših uporabnikov in zagotavljamo hitro, preprosto in varno pot za nakup in prodajo kriptovalut.

Zaključek

Od uvedbe Bitcoina leta 2009 so nastale tisoče drugih kriptovalut, vse z različnimi cenami, tržnimi kapitalizacijami in cilji. Zgodovina cen kovanca vas lahko seznani z njegovo preteklostjo, kot tudi pomaga pri napovedovanju njegove prihodnosti.

Mnogi dejavniki so vplivali na vrednost kriptovalut, vključno z naložbami drobnih in institucionalnih vlagateljev, specifičnostmi projekta, ter dogodki in trendi v preostalem kripto trgu in globalnem gospodarstvu.

Trenutne cene kriptovalut so v stalnem nihanju, saj jih določa ravnovesje med kupci in prodajalci na borzah. Ker so kriptovalute visoko nestanovitne, se njihove cene lahko v kratkem času spremenijo za velik znesek.

Pripravljeni začeti? Registrirajte se za brezplačen račun na Kriptomatu in začnite svojo pot v razburljiv svet kriptovalut!

Copyright © 2016 - 2024 Mitja Dolinšek s.p. Vse pravice pridržane.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram